Referanse

15. april 2024
NMI Mekaniske – Doblet spindeltiden ved å digitalisere

Bildetekst: NMI Mekaniske doblet spindeltiden i sin produksjon

Siden NMI Mekaniske gikk inn for digitalisering av driften har de doblet spindeltiden på maskinene i løpet av 3 år. I tillegg til dette har de fått svært god kontroll over verktøyene sine ved hjelp av verktøysdatabasen Wintool. På toppen av det hele har de nå mulighet til å kjøpe maskiner og styringer som operatørene ikke kjenner fra før. Alt dette er muliggjort siden de har stort fokus på offline-programmering og industri 4.0 forteller produksjonsleder Håvard Jonassen.

Luket bort menneskelige feil

Før vi gikk i gang med digitalisering opplevde vi at maskinene våre var mye mer stillestående. Vi måtte velge jobber som var basert ut ifra operatørenes kunnskap og kjennskap til den enkelte maskin. Ikke nødvendigvis ut ifra hvilken maskin som var ledig sier daglig leder Morten Undheim i NMI Mekaniske. Håvard kan skyte inn at ved å gå over til offline-programmering har de i tillegg luket bort menneskelige tastefeil og lignende. De kan istedet kvalitetsikre programmene på en 3D-modell i EDGECAM. “Vi hadde heller ikke særlig oversikt og kontroll over verktøyene vi hadde i bedriften” avslutter han.

En annen fordel med å digitalisere alt er at vi ikke lenger er så personavhengige når det kommer til kunnskap sier Håvard. Alt er jo lagret digitalt.

Doblet spindeltiden med 100% offline-programmering

Prosessen med å digitalisere driften og gå over til nesten 100% offline-programmering begynte for rundt 3 år siden. Og 3 år senere bærer prosjektet frukter i form av doblet spindeltid og god oversikt over verktøyene i bedriften. Både Morten og Håvard kan fortelle at det underveis har vært noen utfordringer. Takket være dedikerte ansatte og ledelse er de nå på en svært god plass når det kommer til digitalisering og optimalisering.

Et av tiltakene NMI har gjort for å lykkes er at de holder ukentlige Industri 4.0 møter. Dette er et forum hvor alle fra operatører og opp til daglig leder kan komme med tips og ideer. Et sted hvor de følger opp uløste saker eller utfordringer for å hindre at disse utvikler seg til større problemer.

Digitalisering gjør norsk industri mer konkurransedyktig

En delav Industri 4.0 pakken er EDGECAM og WinTool som er levert av Jærtek. “At Jærtek er lokale og kun en kort kjøretur unna har betydd og betyr fortsatt mye for NMI” forteller Håvard. I tillegg har Jærtek bidratt med høy kompetanse innen opplæring og utvikling av postprosessorer til EDGECAM.

Håvard kan også fortelle at programmererne og operatørene bruker EDGECAM´s eget CAD-verktøy “Designer” aktivt. For litt mer avanserte deler brukes SOLIDWORKS, som også er levert av Jærtek.

“Jærtek med sin kompetanse og lokale tilhørlighet har ført oss i NMI stor verdi” avslutter daglig leder Morten Undheim.

Avslutningsvis sier salgssjef i Jærtek, Gunnar Laland at Jærtek synes det er gøy med bedrifter som satser inn i fremtiden. I form av digitalisering og offline-programmering. Han synes også at det er ekstra gøy å se bedrifter som NMI lykkes. Dette er en bekreftelse på at digitalisering kan effektivisere og gjøre norsk industri enda mer konkurransedyktig.

“Det at Jærtek er lokale og har lokaler kun en kort kjøretur fra oss har betydd og betyr fortsatt mye for NMI”

Håvard Jonassen

Produksjonsleder , NMI Mekaniske

Bli med oss inn i fremtiden, meld deg på nyhetsbrev